Publisert 20 juli, 2017

Lading av elbil i borettslag

Stadig flere kjøper elbil og behovet for lading i borettslag og sameier øker raskt. Uten gode fellesløsninger kan det fort oppstå konflikter om ladeplasser, strømtilgang og fordeling av utgifter.

Ikke nok strøm til alle?
I borettslag og sameier er det ofte begrenset med strøm til overs for lading av bil. Ved lading gjennom stikkontakter eller individuelle løsninger satt opp av enkeltbeboere, fører dette gjerne til at noen ikke får strøm når de ønsker det. CLU er vår løsning på dette problemet. CLU fungerer ved å synkronisere tilkoblede ladebokser. Løsningens hovedfunksjon er å fordele den tilgjengelige strømmen likt på alle som til enhver tid ønsker å lade. Tilkoblede biler får maks effekt så lenge det er tilstrekkelig med strøm tilgjengelig. Etter hvert som flere kobler seg til fordeles strømmen likt på alle. Dermed maksimeres ladehastigheten for alle beboere på en rettferdig måte.

Skisserte løsninger finner du her.


Hvordan sikre rettferdig fordeling av strømutgiftene?
Individuelle løsninger satt opp av enkeltbrukere, eller lading gjennom vanlige stikkontakter, fører også til at noen beboere bruker langt mer «felles» strøm enn andre, uten at man har noen måte å holde oversikt over dette forbruket. Med CLU Online kan borettslag og sameier løse problemet med Cloudcharge. Cloudcharge er lett anvendelig administrasjonssystem som gir full oversikt over forbruk og ladetider for enkeltbrukere, og som gjør det enkelt å ta betalt for den tid eller antall kW hver enkelt bruker.Hvordan skal borettslaget eller sameiet gå frem?
Vi anbefaler at man oppretter en «ladegruppe» blant beboerne som skaffer nødvendig informasjon og avklaringer. Dette inkluderer for eksempel:

Antall plasser: Hvor mange ladeplasser trenger man? Skal man legge til rette for beboere som kan flytte inn med elbil, eller som tenker å skaffe elbil i fremtiden?

Strøm: Hvor mye strøm er det tilgang på i borettslaget?

Pris: Innhent tilbud fra flere el-installatører som inkluderer befaring og skissering installasjonen.

Støtte: Undersøk eventuelle kommunale støtteordninger for etablering av ladeplasser i borettslag og sameier.

NB: Om man har muligheten til å samle ladeplassene nær fordelingsskap/transformator/sikringsskap er det en stor fordele ift. pris på installasjonen.


Hva må el-installatør ha klart for å kunne få et pristilbud?
Jo mer informasjon borettslaget eller sameiet har, jo raskere vil man kunne finne den beste løsningen for hvert enkelt anlegg. Vi setter opp et tilbud ut fra de spesifikasjonene som foreligger.

Følgende må da være kartlagt:
- Hvor mange ladeplasser ønsker man at det skal være?
- Hvor mye strøm har man tilgang til?
- Skal anlegget være online eller offline?
- Hvor mye kapasitet skal hvert ladeuttak ha?

Sjekkliste finner du herLes også om hvordan du kan unngå krangel om elbillading i borettslag.

Last ned DEFA Guide til borettslaget

Ta kontakt med oss for mer informasjon og veiledning på connect@salto.no